Electroporația sau electropermeabilizarea este o creștere semnificativă a conductivității electrice și a permeabilității membranei plasmatice a celulei provocată de un câmp electric aplicat din exterior. Electroporația este folosită în biologia moleculară ca o cale pentru a introduce o anumită substanță într-o celulă, cum ar fi încărcarea celulei cu o probă moleculară, cu un medicament care poate modifica funcționarea celulei, sau cu un fragment de ADN.

Electroporația este un fenomen dinamic care depinde de potențialul electric transmembranar în fiecare punct de la nivelul membranei celulare. Astfel, pentru o durată dată a pulsului și pentru o formă anume a membranei, există un prag al potențialului transmembranar care să permită manifestarea fenomenului de electroporație (de la 0,5 V la 1 V). Aceasta conduce la definirea unui prag în ceea ce privește magnitudinea câmpului electric pentru a fi posibilă electroporația. Cu alte cuvinte, sunt electroporate numai celulele care sunt în zone cu un câmp electric mai mare decât valoare de prag. Dacă este atins sau depășit un al doilea prag, electroporația va compromite viabilitatea celulelor, acest fenomen numindu-se electroporație ireversibilă.

În biologia moleculară, electroporația este utilizată adesea pentru transformarea bacteriilor, drojdiilor și protoplaștilor de plante. De asemenea, electroporația este folosită pentru tratarea tumorilor.

S-a descoperit faptul că în cazul unor animale electroporația cu voltaj ridicat distruge celulele țintă cu precizie mare, lăsând neafectate celulele învecinate. Prin aceasta, electroporația reprezintă un nou tratament promițător pentru cancer, pentru bolile inimii și pentru alte probleme de sănătate care necesită înlăturarea de țesut.

O tehnică recentă, numită electroporație ireversibilă non-termală (N-TIRE) s-a dovedit eficientă pentru tratarea mai multor tipuri de tumori și a altor țesuturi nedorite. Această procedură este făcută cu ajutorul unor mici electrozi (de 1 mm diametru) plasați, fie în, sau înconjurând țesutul țintă, pentru a permite aplicarea unor scurte rafale repetate de electricitate la un voltaj și la o frecvență predeterminate. Aceste explozii de electricitate cresc potențialul transmembranar de repaus (TMP), astfel încât se formează nano-pori la nivelul membranei plasmatice. Atunci când electricitatea aplicată țesutului depășește pragul câmpului electric specific pentru țesutul țintă, celulele devin permanent permeabile datorită formării nano-porilor. Rezultatul este că celulele sunt incapabile să repare deteriorarea produsă și, astfel, mor datorită pierderii homeostaziei. N-TIRE este unică față de alte tehnici de ablație a tumorilor prin aceea că nu creează deteriorări termice în țesuturile înconjurătoare.

Prin contrast, electroporatia ireversibilă are loc atunci când electricitatea aplicată cu ajutorul electrozilor este sub pragul câmpului electric specific țesutului țintă. Datorită faptului că electricitatea aplicată este sub pragul celulelor, ea permite celulelor să-și repare stratul dublu de fosfolipide și să-și continue funcționarea normală. Electroporația reversibilă este folosită în tratamentele care implică administrarea unui medicament sau a unei alte molecule care nu trece în mod normal prin membrana celulară. Fiecare țesut are pragul său de câmp electric; așadar, trebuie făcute măsurători înainte de tratament, pentru siguranța și eficiența administrării.

Unul dintre avantajele majore ale N-TIRE este că, atunci când este făcut corect, afectează numai țesutul țintă. Acest tratament nu afectează deloc și lasă sănătoase proteinele, matricea extracelulară și structurile critice, precum vasele sanguine și nervii. Acest fapt permite o recuperare rapidă și facilitează o înlocuire mai rapidă a celulelor tumorale moarte cu celule sănătoase.

Un dezavantaj al N-TIRE este că electricitatea transmisă prin electrozi poate stimula contracțiile celulelor musculare, ceea ce ar putea avea consecințe letale, depinzând de situație. Prin urmare, atunci când se utilizează această procedură, trebuie folosit și un anestezic.

Recent, a fost dezvoltată o tehnică numită electroporație ireversibilă de înaltă frecvență (H-FIRE). Această tehnică folosește electrozii pentru a aplica rafale bipolare de electricitate de înaltă frecvență, în vreme ce anterior se aplicau rafale unipolare de electricitate de joasă frecvență. Această tehnică nouă are același succes în ablația tumorii. Totuși, are avantajul distinct că nu provoacă contracții musculare în pacient și, prin urmare, nu este necesar niciun anestezic.

Actualmente, N-TIRE este din ce în ce mai folosită pentru tratarea unor tumori simple, cutanate sau subcutanate, la om. În plus față de aceasta, sunt încercări de a folosi această tehnologie pentru a trata cancerul de prostată, plămân, rinichi și ficat la om. Totuși, oamenii de stiință sunt în curs de asimilare a acestei tehnologii și a efectelor ei asupra animalelor și asupra oamenilor. Astfel, un studiu făcut de Kenneth Thompson și ceilalți a testat siguranța tratamentului N-TIRE asupra oamenilor suferinzi de cancer la plămân, rinichi sau ficat. Din 69 de tumori tratate, 49 dintre ele au fost indepărtate complet prin ablație. Astfel, acest studiu aduce mărturii încurajatoare pentru utilizarea ulterioară a N-TIRE ca metodă pentru tratarea pacienților bolnavi de cancer.

Electroporația poate fi utilizată, de asemenea, pentru a facilita transportul unor substanțe medicamentoase sau a unor gene într-o celulă prin aplicarea unor pulsuri electrice scurte și intense, care permeabilizează temporar membrana celulară, permițând astfel transportul spre interior a unor molecule care altfel nu pot trece prin membrana celulară. Această procedură este numită electro-chimioterapie, atunci când moleculele de transportat sunt agenți chimioterapeutici, sau electrotransfer de gene, atunci când molecula de transportat este ADN.

Deși electroporația și fenomenul de străpungere dielectrică rezultă ambele prin aplicarea unui câmp electric, mecanismele implicate sunt fundamental diferite. În străpungerea dielectrică, materialul barieră este ionizat, apărând astfel o cale conducătoare de electricitate. Alterarea materială este, astfel, de natură chimică. În contrast, în timpul electroporației, moleculele de lipide nu sunt alterate chimic, ci își schimbă pur și simplu poziția, deschizând un por care acționează ca o cale conducătoare prin stratul dublu de fosfolipide, acest por fiind umplut cu apă.

Articolul zilei

Argint coloidal ionic sau argint coloidal fotonic?

sursa: pure-alchemy.ro

Primim adeseori întrebări despre argintul coloidal dacă este coloidal, ionic, sau coloidal ionic. Pe această temă s-au scris atâtea articole, încât nu vom insista foarte mult. Vom preciza doar că, din punctul nostru de vedere, este o batere a apei în piuă și o despicare la fel de inutilă a firului de păr în... două (jumătatea ionică și cea coloidală a firului de păr, ca să zicem așa).

De ce?

Citește mai mult:Argint coloidal ionic sau argint coloidal fotonic?

Calitate, pentru că meriți!

AquaNano TareDeTot, 125ppm

Probabil cel mai puternic argint electrocoloidal din Romania...
Comandă acum!

Ai parte de reduceri!

Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 200RON, ai reducere 10%.
Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 400RON, ai reducere 15%.
Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 600RON, ai reducere 20%.
Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 800RON, ai reducere 25%.
Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 1000RON, ai reducere 30%.
Nou! Acum, minerale activate cu aur! Citește mai mult...

Transport gratuit

Transport
Oriunde în țară, pentru comenzi cu valoarea mai mare de 150RON.

Protocol antitumoral simplu și extrem de eficient

Vă recomandăm să citiți cu atenție, și să aplicați perseverent informațiile conținute în acest articol, mai ales în cazul în care vă confruntați, dumneavoastră personal sau cineva drag, cu această afecțiune.

Am structurat aici un protocol clar și eficient, ale cărui efecte sunt excepționale atunci când este aplicat perseverent, și mai ales în stadii incipiente.

Totodată, el poate fi completat cu diferite alte adjuvante, uzual fără probleme semnificative, și poate fi utilizat în paralel cu chimioterapia sau radioterapia, caz în care efectele secundare ale acestor tratamente vor fi semnificativ reduse.

Citește mai mult:Protocol antitumoral simplu și extrem de eficient

T-Stop
un remediu antitumoral de excepție
ArgiDent
Pastă de dinți naturală, foarte eficientă, pentru persoane sensibile
Gel de Aloe Vera
Pur, natural, din culturi organice
Aur coloidal
Vital Pur, Olympus - tinerețea sufletului tău
Argint coloidal Protect, Forte
Protecție, prevenire, vindecare
Deodorante naturale cu argint coloidal
Deovis, te păstrează curat în mod delicat
Magneziu, calciu, potasiu, fier, cupru, mangan, zinc
Minerale organice, pure, fără aditivi
ArgiMax, argint coloidal 1000ppm
Acțiune puternică, decisivă, rapidă
Virgo, Tytan, Coral
Săpunuri lichide 100% naturale, cu argint și aur coloidal
ArgO2, inamicul bacteriilor și mucegaiurilor
Puterea combinată a argintului și oxigenului
Vitamina C naturală
normală sau alcalină
Uleiuri esențiale naturale
Sănătate și încântare

Copyright

AghorasBio, AquaNano, Mellixir,

Electrik, Auris, AloeDirect,

CannExtract, FlorEsențial, BioMineral,

sunt mărci comerciale Aghoras Invent.

 

Copyright: Aghoras Invent 

Plătiți în siguranță

logoPL
Puteți efectua plățile online, prin intermediul cardului de debit/credit, sau din contul dumneavoastră PayPal.

Contactați-ne oricând

Comenzi:
Vodafone - 0734394338
Orange - 0754432971
Telekom - 0214240504
RDS - 0771078288
Program: Luni-Vineri, 8-15
 
Relații cu clienții, comenzi:
Telekom - 0767287306
WhatsApp, SMS - 0767287306
Program: Luni-Vineri, 9-17
 
 
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 
 
Comenzi: 0214240504, 0734394338, 0754432971, 0771078288, Relații cu clienții: 0767287306, (inclusiv WhatsApp, SMS)
facebook_page_plugin