În biologie și, în mod specific, în genetică, epigenetica este studiul schimbărilor care pot fi moștenite în activitatea genelor, schimbări care nu sunt cauzate de schimbări în secvența ADN; termenul poate fi folosit pentru a descrie studiul alterărilor stabile, pe termen lung, în potențialul transcripțional al unei celule, alterări care nu sunt necesar moștenibile. Spre deosebire de genetica simplă bazată pe schimbările în secvența ADN (genotip), schimbările în expresia genelor sau ale fenotipului celular din epigenetică au alte cauze, de aici folosirea termenului epi (din grecescul epi, în jurul)-genetică.

 

60,00 lei pe bucată EpiGenic-PRO, extract uleios de propolis, și ulei esențial de tămâie, în ulei de negrilică, cu efect de remodelare epigenetică, 100/200/500ml Alegeţi o variantă
Termenul se referă de asemenea la schimbările însele: schimbări funcționale relevante ale genomului care nu implică o schimbare în secvența nucleotidelor. Exemple de mecanisme care produc asemenea schimbări sunt metilarea ADN-ului și modificarea histonelor, care alterează modul de expresie a genelor fără alterarea secvenței ADN de bază. Expresia genelor poate fi controlată prin acțiunea proteinelor represoare care se atașează unor regiuni din ADN. Aceste schimbări epigenetice pot dura prin diviziunile celulare pe toată durata vieții celulei și, de asemenea, pot dura timp de mai multe generații chiar dacă nu implică schimbări în ADN-ul de bază al organismului; în schimb, factori non-genetici fac ca genele organismului să se comporte (sau ”să se exprime”) diferit. (Sunt obiecții în ceea ce privește folosirea termenului epigenetic pentru a descrie modificarea chimică a histonei, de vreme ce nu este clar dacă modificările histonei sunt sau nu moștenibile).

 

Un exemplu de schimbare epigenetică în biologia eucariotică este procesul diferențierii celulare. În timpul morfogenezei, celulele stem totipotente devin variate linii de celule pluripotente ale embrionului, care, la rândul lor, devin celule complet diferențiate. Cu alte cuvinte, celula ou singulară fertilizată, zigotul, continuând să se dividă, celulele soră rezultate se schimbă în toate tipurile de celule dintr-un organism, incluzând neuronii, celulele musculare, epiteliul, endoteliul vaselor de sânge etc., prin activarea unor gene, în vreme ce expresia altor gene este inhibată.

Schimbările epigenetice pot modifica activarea anumitor gene, dar nu secvența ADN-ului. În plus, proteinele cromatinei asociate cu ADN-ul pot fi activate sau inactivate. De aceea celulele diferențiate dintr-un organism multicelular exprimă numai genele care sunt necesare pentru propria lor activitate.

Schimbările epigenetice sunt păstrate atunci când celulele se divid. Majoritatea schimbărilor epigenetice au loc numai pe parcursul vieții unui organism, dar, dacă inactivarea genelor are loc la nivelul spermei sau al celulei ou rezultate prin fertilizare, atunci unele schimbări epigenetice pot fi transferate generației următoare. Aceasta ridică problema dacă schimbările epigenetice dintr-un organism pot altera sau nu structura de bază a ADN-ului, o formă de Lamarckism.

Procesele epigenetice specifice includ paramutație, marcare, imprimare, inactivarea genei, inactivarea cromozomului X, efectul de poziție, reprogramarea, transvecția, efectele materne, progresul carcinogenezei, efectele teratogenilor, reglarea modificărilor histonei și a heterocromatinei și limitările tehnice care afectează parthenogeneza și clonarea.

Deteriorarea ADN-ului poate provoca, de asemenea, schimbări epigenetice. deteriorările ADN-ului sunt foarte frecvente, având loc de aporximativ 10000 de ori pe zi în cazul unei celule din corpul uman. Aceste deteriorări sunt reparate în mare măsură, dar în locul unei reparații a ADN-ului pot rămâne schimbări epigenetice. În particular, o rupere a lanțului dublu ADN pot iniția inactivarea epigenetică neprogramată a genelor, atât prin provocarea metilării ADN-ului, precum și prin promovarea modificărilor histonei (remodelând cromatina) de tipul inactivării. În plus, enzima Parpl (poly(ADP)-riboză polimerază) și produsul ei poly(ADP)-riboză (PAR) se acumulează în locurile cu ADN deteriorat, ca parte a procesului de reparație. La rândul ei, această acumulare comandă restabilirea și activarea proteinei de remodelare a cromatinei ALC1 care poate cauza remodelarea nucleozomului. Remodelarea nucleozomului s-a descoperit că provoacă, de exemplu, inactivarea genei MLH1 pentru reparația ADN-ului. Substanțele chimice care deteriorează ADN-ul, precum benzenul, hidrochinona, stirenul, tetraclorura de carbon și tricloroetilenul, provoacă o hipometilare considerabilă a ADN-ului, prin activarea căilor de stres oxidativ.

Se știe că alimentele alterează epigenetica la șobolani hrăniți cu diferite diete. Unele substanțe din alimente cresc nivelurile de enzime pentru repararea ADN-ului, cum ar fi MGMT și MLH1 și p53. Alte substanțe pot reduce deteriorarea ADN-ului, cum ar fi izoflavonele din soia și antocianii din afine.

 

Articolul zilei

Argint coloidal ionic sau argint coloidal fotonic?

sursa: pure-alchemy.ro

Primim adeseori întrebări despre argintul coloidal dacă este coloidal, ionic, sau coloidal ionic. Pe această temă s-au scris atâtea articole, încât nu vom insista foarte mult. Vom preciza doar că, din punctul nostru de vedere, este o batere a apei în piuă și o despicare la fel de inutilă a firului de păr în... două (jumătatea ionică și cea coloidală a firului de păr, ca să zicem așa).

De ce?

Citește mai mult:Argint coloidal ionic sau argint coloidal fotonic?

Calitate, pentru că meriți!

AquaNano TareDeTot, 125ppm

Probabil cel mai puternic argint electrocoloidal din Romania...
Comandă acum!

Ai parte de reduceri!

Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 250RON, ai reducere 10%.
Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 400RON, ai reducere 15%.
Pentru comenzi cu valoarea mai mare de 550RON, ai reducere 20%.
Nou! Acum, minerale activate cu aur! Citește mai mult...

Transport gratuit

Transport
Oriunde în țară, pentru comenzi cu valoarea mai mare de 150RON.

Protocol antitumoral simplu și extrem de eficient

Vă recomandăm să citiți cu atenție, și să aplicați perseverent informațiile conținute în acest articol, mai ales în cazul în care vă confruntați, dumneavoastră personal sau cineva drag, cu această afecțiune.

Am structurat aici un protocol clar și eficient, ale cărui efecte sunt excepționale atunci când este aplicat perseverent, și mai ales în stadii incipiente.

Totodată, el poate fi completat cu diferite alte adjuvante, uzual fără probleme semnificative, și poate fi utilizat în paralel cu chimioterapia sau radioterapia, caz în care efectele secundare ale acestor tratamente vor fi semnificativ reduse.

Citește mai mult:Protocol antitumoral simplu și extrem de eficient

T-Stop
un remediu antitumoral de excepție
ArgiDent
Pastă de dinți naturală, foarte eficientă, pentru persoane sensibile
Gel de Aloe Vera
Pur, natural, din culturi organice
Aur coloidal
Vital Pur, Olympus - tinerețea sufletului tău
Argint coloidal Protect, Forte
Protecție, prevenire, vindecare
Deodorante naturale cu argint coloidal
Deovis, te păstrează curat în mod delicat
Magneziu, calciu, potasiu, fier, cupru, mangan, zinc
Minerale organice, pure, fără aditivi
ArgiMax, argint coloidal 1000ppm
Acțiune puternică, decisivă, rapidă
Virgo, Tytan, Coral
Săpunuri lichide 100% naturale, cu argint și aur coloidal
ArgO2, inamicul bacteriilor și mucegaiurilor
Puterea combinată a argintului și oxigenului
Vitamina C naturală
normală sau alcalină
Uleiuri esențiale naturale
Sănătate și încântare

Copyright

AghorasBio, AquaNano, Mellixir,

Electrik, Auris, AloeDirect,

CannExtract, FlorEsențial, BioMineral,

sunt mărci comerciale Aghoras Invent.

 

Copyright: Aghoras Invent 

Plătiți în siguranță

logoPL
Puteți efectua plățile online, prin intermediul cardului de debit/credit, sau din contul dumneavoastră PayPal.

Contactați-ne oricând

Comenzi:
Vodafone - 0734394338
Orange - 0754432971
Telekom - 0214240504
RDS - 0771078288
Program: Luni-Vineri, 8-15
 
Relații cu clienții, comenzi:
Telekom - 0767287306
WhatsApp, SMS - 0767287306
Program: Luni-Vineri, 9-17
 
 
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 
 
Comenzi: 0214240504, 0734394338, 0754432971, 0771078288, Relații cu clienții: 0767287306, (inclusiv WhatsApp, SMS)
facebook_page_plugin