Introducere
Kombucha este o băutură preparată cu ajutorul ceaiului, zahărului, drojdiilor și bacteriilor (aflate într-o cultură simbiontică). Această cultură simbiontică este cea care va fermenta ceaiul îndulcit. Având originea în China, ea s-a răspândit în Coreea, Japonia, Rusia, și apoi și în restul lumii.
Cel mai adesea, pentru preparare se utilizează zahăr alb și ceai negru. Noi totuși preferăm să utilizăm și să recomandăm un zahăr brun de bună calitate, mai ales atunci când dorim să bem băutura înainte de finalizare, deoarece zahărul alb nu este indicat a fi utilizat nici în mod obișnuit, dar cu atât mai puțin în cazul persoanelor care suferă de anumite boli, precum cancerul sau diabetul.
După prepararea ceaiului, se adaugă zahărul și cultura de pornire. În funcție de dimensiunile acestei culturi (care poate fi un rest dintr-o băutură anterioară, sau chiar o cultură de anumite dimensiuni), timpul de fermentare poate fi cuprins între câteva zile si câteva săptămâni.
După trecerea perioadei de fermentație, băutura Kombucha poate fi extrasă și depozitată, într-un vas curat, nine acoperit, la loc întunecos și răcoros. Cel mai indicat este să se consume doar după finalizarea fermentației (când nu mai este dulce deloc), aceasta fiind și recomandarea noastră în cazul în care se utilizează ca adjuvant pentru tratarea cancerului sau a altor afecțiuni.
Kombucha: beneficii pentru sănătate