Știm că marea majoritate sunteți încântați de dulceața de trandafiri. Mai puțini însă știu că ea se poate confecționa din orice tip de petale de trandafiri, cu condiția ca respectivul soi să aibă aroma specifică suficient de puternică.
Desigur, soiurile preferate sunt Rosa Damascena, Rose de Resht sau Sachsengruss, însă mai sunt și alte soiuri care sunt o sursă foarte bună de petale pentru dulceață. Cele mai potrivite soiuri sunt cele cu floarea bătută, care asigură o cantitate de petale foarte mare și au o aromă foarte puternică. Desigur, aroma este condiționată și de momentul și starea trandafirului când a fost cules, dar aceasta este deja altă poveste.
După cum ați văzut, curtea noastră este plină (în afară de tufele de Damascena, Resht, Sachsengruss) de un astfel de soi de trandafir. Ce soi este... nu mai știm, a fost achizitionat acum câțiva ani. În plus, în lotul respectiv, toți trandafirii (vreo 100 de fire), se presupunea că sunt cu floarea bătută și cățărători. Da, exact, se presupunea! Fără comentarii... Am căutat totuși pe internet, de curiozitate, și am afla că trandafirul cel mai apropiat ar fi soiul Soul.
Scopul aventurii culinare este de a face diferența între dulceața de trandafiri obținută din Rose de Resht (și ceilalți asemănători), și acești trandafiri (al căror avantaj este cantitatea enormă de flori pe care o dau). Până acum i-am folosit la maceratul glicerinic (experimental, cu rezultate excepționale), deci hai să vedem ce iese din ei în bucătărie.
Am cules cam 900 grame de petale: