Numele ciupercii Reishi (Ganodrma lucidum), în chineză Lingzhi, înseamnă „planta spirit” și această ciupercă are o lungă istorie de utilizare în medicina chineză.
În tratatul de medicină chineză Shennong Bencao Jing (Shennong Herbal), ciupercile ganoderma lucidum sunt prezentate ca făcând parte din și fiind în fruntea plantelor superioare. Shennong menționează 6 tipuri de Reishi: albastră/verde, roșie, galbenă, albă, neagrp și purpurie. Fiecare tip de ciupercă Ganoderma lucidum are caracteristicile sale unice. Totuși, cea mai prețuită dintre ele este cea roșie.
Ciupercile roșii de Ganoderma sunt cunoscute printre practicanții medicinei chineze ca fiind „ciuperca nemuririi”, „regele plantelor” sau „planta nemuritorilor”.
Ganoderma lucidum este utilizată de cel puțin 2000 de ani atât în Japonia, cât și în China, și este considerată a fi unul dintre cele mai vechi simboluri ale sănătății, longevității și bunăstării.
În sălbăticie, aceste „ciuperci ale nemuririi” cresc pe pruni. Pentru că la origine erau rare și scumpe și cunoscute pentru abilitatea lor de a promova vigoarea, de a prelungi viața, de a tonifia inima și a îmbunătăți funcțiile cognitive, în vremurile străvechi utilizarea lor era restrânsă în majoritatea cazurilor la împărat, oamenii de la curte și celor din clasa de sus.
În medicina tradițională chineză (TCM), ciuperca ganoderma lucidum este utilizată pentru a hrăni "inima", care păstrează "shen"-ul. Termenul „shen” definește un complex de aspecte energetice superioare ale ființei. Conform TCM, perturbările lui shen produc anxietate, insomnie, vise urâte, stări proaste, apatie și memorie slabă.
Ciupercile Reishi (ganoderma lucidum) sunt utilizate pentru oamenii cu aceste stări, împreună cu alte plante nervine, adaptogene sau sedative, după cum este indicat pentru pacient.
Ganoderma lucidum este utilizată de asemenea pentru oamenii cu deficiențe în ceea ce privește qi-ul (energia vitală), care se manifestă ca oboseală, slăbiciune, insuficiență respiratorie, neurastenie și amețeală.
De obicei, ciuperca ganoderma este preparată sub formă de ceai sau utilizată ca un extract, mai degreabă decât ca aliment, pentru că este amară, cu un gust lemnos și pentru că nu este prea digerabilă.
Din a doua jumătate a secolului 20, interesul științific pentru ganoderma a crescut și cercetăorii au început să studieze serios proprietățile medicinale ale ciupercilor de ganoderma lucidum. Acum sunt date suficiente care dovedesc că această ciupercă poate fi în stare să prelungească durata de viață, să stimuleze creierul, să întărească sistemul imunitar, să lupte contra cancerului, să elimine bolile de inimă, să calmeze nervii, să ușureze alergiile și inflamația, având efecte benefice în astm, în bolile autoimune, în SIDA, Alzeheimer și Parkinson, diabet, bolile ficatului și multe altele.